chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką i żurawiną

Zbliżające się Święta Wielkanocne na pewno kojarzą się nam z pyszną słodką chałką. W artykule przedstawimy przepis na chałkę z dodatkiem suszonej żurawiny.

Składniki do ciasta:

  1. Mąka pszenna typ 450 (około 500 g)
  2. Drożdże instant (1 saszetka, 8 g)
  3. Jajko (1 szt.)  i żółtka jaj (2 sztuki)
  4. Cukier (5 łyżeczek)
  5. Cukier waniliowy (1 saszetka, 15 g)
  6. Sól (około pół łyżeczki)
  7. Żurawina suszona (około 5 dużych łyżek)
  8. Mleko (1 szklanka)
  9. Masło – roztopione (około 50 g)

Składniki do przygotowania kruszonki:

  1. Mąka pszenna typ 450 (około 5 łyżek)
  2. Cukier waniliowy (1 saszetka, 16 g)
  3. Masło – zimne (50 g)
  4. Cukier (1 łyżka)
  5. Żółtko jaja (1 sztuka) + 1 łyżka wody – do posmarowania chałki przed posypaniem kruszonką

 

Przygotowanie:

Do miski dodajemy wymagane składniki: mąkę, drożdże, jajko oraz żółtka, cukier, cukier waniliowy, sól oraz roztopione masło i mleko o letniej temperaturze. Żurawinę rozdrabniamy na mniejsze kawałki i również dodajemy do ciasta. Składniki łączymy używając miksera z hakiem chlebowym. Czas mieszania około 6-7 minut. Jeśli nie posiadamy robota, możemy ciasto przygotować ręcznie – zagniatając je przez około 10 minut.

Po połączeniu składników przekładamy ciasto do innej miski, wysmarowanej olejem. Odkładamy ciasto aby podwoiło swoją objętość (około 60 minut).

Podczas wyrastania ciasta przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie potrzebne do niej składniki umieszczamy w miseczce i łączymy ze sobą – możemy to zrobić w dłoniach. Następnie umieszczamy tak przygotowaną kruszonkę do zamrażarki. Dzięki temu będzie nam ją łatwiej później rozsypywać po wyrośniętej chałce.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz ugniatamy i dzielimy na 4 równe kawałki. Tutaj umieszczamy krótki filmik z instrukcją w jaki sposób zapleść warkocz. Pomijamy opis “plątania”, zachęcając do obejrzenia poniższego filmiku. Pod filmikiem umieszczamy kolejne etapy naszych czynności.

Mamy już przygotowaną, zaplecioną w warkocz chałkę, zatem umieszczamy ją w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 30-40 minut). Po wyrośnięciu, wierzch chałki delikatnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem (z dodatkiem wody). Zmrożoną kruszonkę ścieramy na tarce na dużych oczkach i posypujemy nią chałkę.

Wypiek:

Tak przygotowaną chałkę umieszczamy na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym do 190 °C (grzanie góra-dół). Czas pieczenia ustawiamy na około 30-35 minut. Trzeba kontrolować czy chałka zbyt mocno się nie przypieka od góry. Gdy będzie już w zarumienionym kolorze możemy ją wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.

Świeża chałka idealnie smakuje z dodatkami takimi jak miód czy dżem. Bez dodatków też jest pyszna i delikatna. Zachęcamy do skorzystania z powyższego przepisu, tak by chałka zagościła też na Waszym wielkanocnym stole! 🙂


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 ocen, średnia ocena: 5,00 / 5)
Loading...

3
Dodaj komentarz

avatar
3 Wątków komentarzy
0 Odpowiedzi na komentarze
0 Obserwujących
 
Najczęściej oceniany komentarz
Najciekawszy wątek z komentarzem
3 Autorów komentarzy
ZahraLizaLaura Autorzy ostatnich komentarzy
  Subskrybuj!  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom mnie o
Zahra
Gość
Zahra

bardzo ciekawy przepis na pewno skorzystam

Liza
Gość
Liza

Wygląd zachęca do spróbowania

Laura
Gość
Laura

Najtrudniejszy to chyba warkocz ?