roladki mięsne

Ekspresowe roladki mięsne

Szybka przekąska, kolacja lub niespodziewani goście?

Dzisiaj zaproponujemy Wam szybki posiłek na gorąco dla niespodziewanych gości. Będą to “Ekspresowe roladki mięsne”. Do potrawy nie są wymagane specjalne, wyszukane składniki. Zachęcamy zatem do zapoznania się z pomysłem.

Składniki:

  1. mięso mielone (0,5 kg)
  2. ciasto francuskie (1 sztuka)
  3. jajka (2 sztuki)  (1 sztuka do mięsa mielonego i 1 sztuka do posmarowania roladek)
  4. ser
  5. pieprz
  6. sól
  7. inne ulubione przyprawy
  8. ulubione sosy: np. keczup, sos czosnkowy

Czas przygotowania: około 40 minut

Przygotowanie:

Do miski umieszczamy mięso mielone oraz dodajemy rozbite jajko. Dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz ulubione przyprawy (np. papryka, oregano, czosnek).

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 °C, grzanie góra-dół. Po dokładnym wymieszaniu składników, rozwijamy ciasto francuskie na płaskiej powierzchni. Na wierzch ciasta  francuskiego rozkładamy równomiernie mięso mielone. Przystępujemy do zwijania ciasta w rulon. Kroimy je w plastry o szerokości około 1,5-2,0 cm. Układamy na blasze, pozostawiając około 1 cm odstępu pomiędzy nimi. Tak ułożone roladki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy je startym żółtym serem.

Umieszczamy blachę z roladkami do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Jeśli zauważymy, że nasze roladki stają się już delikatnie złociste – możemy zakończyć ich pieczenie. Poniżej zdjęcia roladek po upieczeniu.

 

Gotowe roladki idealnie smakują z dodatkami takimi jak: czerwonym barszczykiem, ogórkiem kiszonym i Keczupem Premium firmy Develey (aż wstawiamy link, bo keczup jest pyszny i bez szkodliwych substancji!). Oczywiście wszystkie dodatki i użyte przyprawy do roladek możemy dowolnie modyfikować według naszych upodobań. Warto jest też przygotować inny ulubiony sos – ciekawie też smakują z sosem czosnkowym.

Prawda, że nie są skomplikowane? Zachęcamy do jak najszybszego wypróbowania powyższego przepisu!

Powodzenia i smacznego!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 ocen, średnia ocena: 4,50 / 5)
Loading...

4
Dodaj komentarz

avatar
4 Wątków komentarzy
0 Odpowiedzi na komentarze
0 Obserwujących
 
Najczęściej oceniany komentarz
Najciekawszy wątek z komentarzem
4 Autorów komentarzy
KROPKALuizaZahraSyzyf Autorzy ostatnich komentarzy
  Subskrybuj!  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom mnie o
KROPKA
Gość
KROPKA

Ja do mięsa dodałam podsmażone pieczarki .Pychota .Spróbuj

Luiza
Gość
Luiza

Robiłam roladki, pyszne z ogórkami kiszonymi i barszczykiem czerwonym z torebki:)

Zahra
Gość
Zahra

wyglądają apetycznie na mix sałat z sosem czosnkowym super

Syzyf
Gość
Syzyf

Na pewno zrobię