Konfitura z płatków róż

Pyszna konfitura z płatków róży

Sezon na róże w ogrodzie w pełni!

W tym roku urodzaj niesamowity! 😀 Czy posiadacie dużo tych kwiatów w swoich ogrodach i nie chcecie by się zmarnowały? Warto przygotować własną konfiturę z płatków róż. Przedstawiamy, krótki przepis na jej przygotowanie.

Oto potrzebne składniki:

  1. płatki róż  (kilkadziesiąt kwiatów)
  2. cukier  (dużo, w proporcjach 1:1 w stosunku do objętości róż)
  3. cytryna
  4. makutra + tłuczek okrągły (do ucierania płatków)

Przygotowanie:

Zbieramy świeże róże, oddzielamy płatki od kwiatostanu. Płatki róż myjemy w wodzie, a następnie dobrze suszymy, używając sitka i korzystając ze słońca 🙂
Po osuszeniu płatków umieszczamy je w makutrze i dodajemy cukier. Dokładnie ucieramy i sukcesywnie dodajemy kolejną część płatków wraz z cukrem. Cukru dodajemy odpowiednio dużo np. jeśli mamy 1 szklankę płatków róż to dodajemy 1 szklankę cukru, po to by łatwiej było je ucierać. Gdy uda się już stworzyć dobrze utartą masę, dodajemy kilka kropel z cytryny. Dzięki temu płatki róż nie utlenią się z upływem czasu i zachowają swój piękny, smakowity kolor. Ostatecznie mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do umytych i wyparzonych małych słoiczków. Słoiczki dobrze zakręcamy. Dla bezpieczeństwa konfiturę w słoiczkach warto spasteryzować.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 ocen, średnia ocena: 5,00 / 5)
Loading...

3
Dodaj komentarz

avatar
3 Wątków komentarzy
0 Odpowiedzi na komentarze
0 Obserwujących
 
Najczęściej oceniany komentarz
Najciekawszy wątek z komentarzem
3 Autorów komentarzy
ZosiaLukaHeniek Autorzy ostatnich komentarzy
  Subskrybuj!  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom mnie o
Zosia
Gość
Zosia

To jest pyszne.

Luka
Gość
Luka

Szukam sprawdzonego przepisu na ogórki kiszone ,na zimę.Pomóżcie:)

Heniek
Gość
Heniek

Oj jadłbym,jadłbym:)