Świąteczne bułeczki z żurawiną

Prezentujemy kolejny przepis, tym razem na bułeczki z żurawiną. Będą idealne na świąteczne, zimowe dni. Jest to przepis na 8 bułeczek, poniżej podajemy proporcje do ich przygotowania.

Składniki:

  1. Mąka pszenna (1,5 szklanki)
  2. Drożdże instant (8 g)
  3. Łyżeczka cukru + łyżka miodu
  4. Mleko o letniej temperaturze (1/4 szklanki)
  5. Roztopione masło (1/4 kostki)
  6. Jogurt naturalny (2 łyżki)
  7. Szczypta soli
  8. Jajko (1 sztuka)
  9. Żurawina (wedle uznania – 1 garść)
  10. Jajko roztrzepane z łyżką wody – do posmarowania bułeczek.

Czas przygotowania: 2 godziny

Przygotowanie:

Ciasto na bułeczki żurawinowe można przygotować ręcznie lub za pomocą maszyny do ciasta. My przygotowaliśmy je tym razem używając maszyny.
Do miski wlewamy mleko, roztopione masło, jajko, jogurt naturalny. Można uruchomić mieszanie i następnie sukcesywnie dodawać składniki “suche” czyli: mąka, szczypta soli, łyżeczka cukru+miód oraz drożdże, a na końcu dodajemy żurawinę. Przed dodaniem żurawiny warto ją pokroić/posiekać, by jej kawałeczki w cieście były drobniejsze. Ciasto wyrabiać za pomocą maszyny około 4-5 minut. Należy dodawać mąki jeśli ciasto będzie zbyt wilgotne. Ciasto powinno być o takiej konsystencji by delikatnie przyklejało się do mieszadła.

 



Po ukończeniu, ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić na 1h-1,5 h do wyrośnięcia, tak by podwoiło swą objętość. Jeśli ciasto odpowiednio urośnie, jeszcze raz chwilkę zagnieść, a następnie podzielić na równe części, uformować bułeczki, wyłożyć papier do pieczenia na blachę i umieścić na niej bułeczki. Nasze bułeczki jeszcze urosną dlatego zachowajmy między nimi odstępy. Bułeczki można przykryć ręcznikiem np. papierowym i pozostawić w dość ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

W międzyczasie nastawiamy piekarnik i rozgrzewamy do około 220 stopni. Na talerzyku roztrzepujemy jajko z łyżką wody. Po wyrośnięciu bułek i bezpośrednio przed ich umieszczeniem do piekarnika – smarujemy je po wierzchu roztrzepanym jajkiem i wodą – warto użyć pędzelka. Umieszczamy bułeczki do piekarnika (grzanie góra i dół), pieczemy 5 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 200 stopni i ustawiamy grzanie na dół – pieczemy tak przez 10 minut. Łącznie pieczenie powinno trwać około 15 minut.

Wyciągamy bułeczki z piekarnika i czekamy aż całe ostygną. Teraz mamy gotowe bułeczki na święta! Może się zdarzyć, że w kolejnych dniach nasze bułeczki staną się twardsze z wierzchu (mimo ich przykrycia). Wystarczy wtedy podgrzać na kilka sekund w mikrofalówce – znowu będą mięciutkie i smaczne.

Poniżej krótka relacja zdjęciowa po wypieku, życzymy powodzenia! 🙂

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 ocen, średnia ocena: 4,00 / 5)
Loading...

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj!  
Powiadom mnie o