bułka z awokado i czosnkiem

#Zostańwdomu i przygotuj własne bułeczki śniadaniowe

W związku z epidemią koronawirusa i “narodową kwarantanną”, dla naszego wspólnego bezpieczeństwa powinniśmy ograniczać wyjścia z domu. Z tej okazji, przedstawiamy prosty przepis na bułeczki śniadaniowe –  A próbujemy je z awokado i dodatkiem świeżego czosnku! Który wzmocni Waszą odporność w tych trudnych tygodniach!

Przepis jest banalny, a niezbędne składniki powinniście mieć bez wychodzenia z domu.

Składniki:

  1. Mąka pszenna typ 500 (2-3 szklanki)
  2. Mleko (3/4 szklanki)
  3. Świeże drożdże (25 g)   +   łyżeczka cukru
  4. Masło (1 łyżka roztopionego masła)
  5. Sól (1 łyżeczka do smaku)

Przygotowanie:

W miseczce umieszczamy drożdże i zasypujemy łyżeczką cukru z łyżką mąki. Czekamy do ich rozpuszczenia – mieszamy. W międzyczasie do drugiej miski wsypujemy mąkę i dodajemy łyżeczkę soli. Gdy drożdże się obudzą – po pojawieniu się pierwszych pęcherzyków powietrza, dodajemy je do miski z mąką. Dodajemy odpowiednią ilość mleka (o letniej temperaturze – nie może być gorące!), tak by ciasto było elastyczne i nie za mocno rzadkie. Dodajemy także rozpuszczone masło. Mieszamy najpierw łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto w rękach. Wyrabiamy je ręcznie około 7-8 minut. Po tym czasie miskę wysmarować olejem, umieścić ciasto i przykryć folią spożywczą lub ręcznikiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-50 minut do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie dzielimy ciasto. Z tych proporcji powinno wyjść około 8 bułeczek. Dzielimy całość na pół, potem każdą połówkę również na pół i tak aż uzyskamy 8 sztuk. Bułeczki wykładamy na blachę do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia – można przykryć ręcznikiem. Niech wyrastają 30-40 minut. Po wyrośnięciu wykonujemy dwa nacięcia w bułkach ostrym nożem.

Podgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, grzanie góra i dół. Wyrośnięte bułeczki umieszczamy w środku, ustawiamy timer i po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni. Pieczemy jeszcze około 15 minut. Łączny czas pieczenia około 25-30 minut. Wyciągamy bułeczki i zostawiamy do ostygnięcia.

Bułeczki z awokado i świeżym czosnkiem

Dla wzmocnienia odporności polecamy te świeże bułeczki z awokado i świeżo posiekanym czosnkiem.

Awokado dzielimy na pół, otwieramy i łyżeczką skrobiemy wewnątrz, awokado rozsmarowujemy na bułce. Dodajemy kilka ząbków czosnku, posiekanych. Solimy do smaku.

Tak przygotowany posiłek wzmocni Waszą odporność w tych trudnych czasach walki z koronawirusem! A po zjedzeniu czosnku, na pewno nie będzie Was ‘kusić’ do wyjścia na dwór, do ludzi 🙂  A o to przecież chodzi w koronawirusowej kwarantannie! 🙂
Do popicia polecamy ciepłą wodę z wyciśniętą cytryną i miodem!

Życzymy zdrowia i pamiętajcie #Zostańwdomu !

 

Korzystając z okazji, dodatkowo umieszczamy ciekawy, edukacyjny filmik, wyjaśniający jak zachowuje się koronawirus!

Przeczytaj także u nas:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 ocen, średnia ocena: 5,00 / 5)
Loading...

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Wątków komentarzy
0 Odpowiedzi na komentarze
0 Obserwujących
 
Najczęściej oceniany komentarz
Najciekawszy wątek z komentarzem
2 Autorów komentarzy
JolkaZahra Autorzy ostatnich komentarzy
  Subskrybuj!  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom mnie o
Jolka
Gość
Jolka

Po przeczytaniu ,od razu jestem głodna:)

Zahra
Gość
Zahra

super fajne dzięki